Web Analytics Made Easy - Statcounter
Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız.

Türkiye'nin En Büyük Chery Topluluğu!

"CheryForum.NET" tüm "Chery" konularını ele alır ve "Chery" hakkında her tür bilgiye rahatça ulaşma ve sorunuza
cevap bulma olanağı tanır. Katılım ve kullanım tamamen ücretsiz olup, tamamıyla gönüllü üyelerin bir araya gelerek oluşturduğu bir platformdur!

Araç muayenesi ne zaman yapılır?

  • Konbuyu başlatan Mehmet
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar 0
  • Görüntüleme 90

Mehmet

Admin
Katılım
25 May 2023
Mesajlar
8,236
Çözümler
2
Aldığı Beğeni
20
Konum
Kocaeli
Muayene Süresi Ve Sıklığı Nedir?


Muayene süresi ve sıklığı nedir? Bu konu ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruları bu yazımızda yanıtlıyoruz. Öncelikle belirtmek isteriz ki, muayene süresi ve sıklığı aracın yaşı ve türüne göre değişir. Buna ek olarak, aracın trafikteki güvenliği de göz önünde bulundurulur.

Motorlu taşıtların her yıl muayeneye tabi tutulması gerekmektedir. Bu sayede, araçların trafikte güvenli bir şekilde seyahat etmesi sağlanır. Muayeneler, araçların teknik durumlarının kontrol edilmesi ve gerekli onarımların yapılması için önemlidir.
Araç Türü Muayene Sıklığı Muayene Süresi
Motorlu Bisikletler 1 yıl 20 dakika
Otomobil, Kamyonet, Minibüs 2 yıl 35 dakika
Kamyon, çekici, Tanker, Otobüs 1 yıl 45 dakika

Yukarıdaki tabloda da belirtildiği gibi, motorlu bisikletler yılda bir kez muayene edilirken, diğer araçlar iki yılda bir kez muayeneye tabi tutulur. Muayene süresi ise aracın türüne göre değişmektedir. Motorlu bisikletler 20 dakika, otomobil, kamyonet ve minibüsler 35 dakika, kamyon, çekici, tanker ve otobüsler ise 45 dakika süreyle muayene edilir.

Sonuç olarak, araçların düzenli olarak muayene edilmesi ve teknik kontrollerinin yapılması trafik güvenliği için son derece önemlidir. Muayene süresi ve sıklığına uyulması, araçların trafikte güvenli bir şekilde seyahat etmesi açısından büyük önem taşır. Unutmayın, güvenli sürüş hepimizin sorumluluğu.
Muayene Randevusu Nasıl Alınır?



Muayene Randevusu Nasıl Alınır?

Aracınızın muayene işlemleri için randevu almak oldukça kolaydır. İnternet üzerinden randevu almak için arama motoruna âTürkiye geneli araç muayene randevu alâ yazmanız yeterli olacaktır. Karşınıza çıkan sayfadan randevu almak istediğiniz araç tipini, muayene tarihi ve sürücü bilgilerinizi seçerek randevu tarihini belirleyebilirsiniz. Bu işlem sonrasında size bir randevu numarası ve tarih-saat bilgisi vereceklerdir.

Eğer internet üzerinden randevu almada sıkıntı yaşarsanız, telefonla randevu alabilirsiniz. Bunun için öncelikle e-Devlet sistemi üzerinden aracınızın plaka bilgilerine ulaşmanız gereklidir. Ardından 153 numaralı telefonu arayarak çağrı merkezinden randevu alabilirsiniz. Bu işlem sırasında size randevu numarası ve tarih-saat bilgisi verilecektir.
Muayene Randevusu Nasıl Alınır?Muayene İşlemi Nasıl Gerçekleşir?Muayene Gerekli Belgeler Nelerdir?
– İnternet üzerinden – Muayene istasyonunda aracınız gözlemlenir – Ruhsat
– Telefonla – Gaz emisyon testi yapılır – Rehberlik belgesi
– Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılan eğitim kurslarından – Fren testi yapılır – Askerden terhis belgesi

Muayene işlemini randevu tarihinde gerçekleştirmeniz gerektiğini unutmayın. Aksi halde cezai işlem uygulanabilir. Ayrıca, muayene işlemi sırasında gerekli belgeleri yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Bu belgeler arasında ruhsat, rehberlik belgesi, askerlik terhis belgesi ve TC kimlik kartı bulunmaktadır.

Muayene İşlemi Nasıl Gerçekleşir?


Muayene işlemi, araç sahiplerinin düzenli olarak yaptırmaları gereken bir işlemdir. Bu işlem sayesinde araçların trafikte güvenli bir şekilde kullanılabilir olması sağlanır ve çevreye de zarar vermesi engellenir. Muayene işlemi belli bir süre aralıklarla yapılmalıdır ve araç sahipleri bu sürelere dikkat etmelidir.

Muayene işlemi için randevu alınması gerekmektedir. Randevu almak için araç sahibinin plaka ve ruhsat bilgilerine ihtiyacı vardır. Randevu alındıktan sonra araç sahibi belirtilen tarihte ve saatte muayene istasyonuna gitmelidir.
Adımİşlem
1 Araç girişi
2 Plaka tanıma sistemi ile araç bilgileri kontrolü
3 Egzoz emisyon ölçümü
4 Far ve aydınlatma sistemlerinin kontrolü
5 Fren sistemi kontrolü
6 Şasi ve ayna kontrolü
7 Araç çıkışı

Muayene işlemi, belirtilen adımlar doğrultusunda gerçekleşir ve işlem sırasında aracın her bir parçası detaylı bir şekilde kontrol edilir. Bu sayede araç sahibi, aracının hangi parçalarında sorun olduğunu öğrenir ve bu sorunları gidererek trafik güvenliğini artırır. Ayrıca, bu işlem sonucunda aracın muayene başarısı belirlenir ve araç belirli bir süre boyunca kullanılabilir olur.
Muayene Gerekli Belgeler Nelerdir?


Muayene işlemi yapılacak araçların, belirli bir sıraya göre önceden hazırlanması gereklidir. Bunun en önemli nedenlerinden biri, işlemin hızlı ve doğru bir şekilde yapılmasını sağlamaktır. Ancak ön hazırlıkların yanı sıra, işlem için gerekli olan bazı belgelerin de tamamlanması gerekiyor. Peki, Muayene gerekli belgeler nelerdir?

Muayene işlemi öncesinde, bazı belgelerin hazırlanması gerekiyor. Bu belgelerin başında ise aracın ruhsatı geliyor. Aracın ruhsatının yanı sıra, aracın plakası, tescil belgesi, vergi levhası, trafik sigortası ve ödemesi gereken diğer vergilerin makbuzları da gerekli belgeler arasında yer alıyor.
Gerekli BelgelerAçıklama
Ruhsat Araç ruhsatı hazırlanarak işlem öncesinde yanınızda bulundurulmalıdır.
Plaka Araçın plakası ve tescil belgesinin hazır olması gerekmektedir.
Vergi levhası Ödenmiş vergilere ait belgelerin hazır olması gerekmektedir.
Trafik sigortası Araçta bulunan trafik sigortasının geçerlilik süresi bitmemiş olmalıdır.
Vergi ödemeleri Araç üzerinde yükümlü olunan vergilerin ödemelerine ait makbuzların hazır bulunması gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen belgelerin yanı sıra, aracın emisyon ölçüm rotu belgesi de işlem öncesinde hazırlanması gereken belgeler arasında yer almaktadır. Ayrıca araçta birtakım teknik donanımların da bulunması gereklidir. Bu donanımlar arasında, emniyet kemeri, sinyal lambaları, farlar, arka stop lambaları, silecekler gibi temel ekipmanlar yanı sıra koltuk ve kapı kollarının da varlığı kontrol edilmektedir.

Muayene işlemi sırasında gerekli olan belgelerin hazır olması, işlemin hızlı ve doğru bir şekilde yapılması açısından son derece önemlidir. Bu nedenle araç sahiplerinin işlem öncesinde gerekli tüm evrakları tamamlamış olması gerekiyor. Ayrıca işlem esnasında belirtilen eksikliklerin hızlı bir şekilde tamamlanması da işlem sürecinin hızlı bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olacaktır.
Muayene Alt Limit Ne Kadar?


Muayene alt limiti, araçların her yıl belirli bir süre içinde muayene ettirilmesi gerektiğinde ödenecek olan en düşük fiyattır. Bu miktar, T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından belirlenir ve her yıl güncellenir.

Muayene alt limiti, araçların yaşına, motor hacmine, yakıt tipine ve diğer şartlara bağlı olarak farklılık gösterir. Araç sahiplerinin, belirlenen süre içinde muayenelerini yaptırmaları gerektiği için bu ücreti ödemeleri gereklidir.
Araç TipiMotor Hacmi (cc)Yakıt TipiMuayene Alt Limiti (âº)
Binek Araç 0 – 1300 Benzin 135,84
Binek Araç 1301 – 1600 Benzin 151,67
Binek Araç 1601 – 2000 Benzin 158,71
Binek Araç 2001 – 3000 Benzin 186,28
Binek Araç 3001 – 4000 Benzin 199,99
Binek Araç >4001 Benzin 213,99
Binek Araç 0 – 1600 Dizel 157,16
Binek Araç 1601 – 2000 Dizel 164,53
Binek Araç 2001 – 2500 Dizel 174,00
Binek Araç >2501 Dizel 193,42

Binek araçların yanı sıra, kamyonet, minibüs, otobüs, tır, motosiklet gibi diğer tüm araçların da muayene alt limiti bulunmaktadır. Bu limitler de yine araçların özelliklerine bağlı olarak farklılık göstermektedir.

Muayene alt limitleri her yıl güncellenmekte olduğu için, araç sahiplerinin son güncellemeleri kontrol etmeleri ve muayene sürelerini geçirmeden önce araçlarını muayene ettirmeleri gerekmektedir. Ayrıca, muayene alt limiti ödemenin yanı sıra, araç muayene belgesi alabilmek için gerekli tüm belgelerin tamamlanması gerekmektedir.
Muayenesi Olmayan Araç Satılır Mı?


Aracınızın muayene süresi geldiğinde, bir sonraki adım maalesef onu muayeneye götürmektir. Bunu yapmak için, öncelikle muayene randevusu almanız gerekir. Randevu almak için internet üzerinden veya telefonla aracı muayene istasyonuna başvurabilirsiniz. Ancak, aracınızın muayene süresinin geçmesi durumunda, artık muayene olup olamayacağı ve hatta satılıp satılamayacağı soruları akla gelir.

Bu sorunun cevabı oldukça basittir: Evet, aracınız muayenesiz satılır. Ancak, bunun pek çok yasal kısıtlaması vardır ve bu kısıtlamaları bilerek satın almanız gerekir. İlk olarak, muayenesiz araç satın almak, ciddi bir risktir. çünkü aracın muayene süresinin geçmiş olması, araca emniyet açısından zarar verebilecek olası arızaları göz ardı etmenize neden olabilir.

Bunun yanı sıra, bir aracın muayenesi geçerli değilse, trafiğe çıkarılamaz. Bu nedenle, muayenesi olmayan bir aracınızı satmak istiyorsanız, öncelikle yeni bir muayene yapılması gereklidir. Muayene sonucuna göre, aracınızın yeniden kullanılabilir durumda olması durumunda, yeni alıcı buna bağlı olarak yaklaşık iki yıl boyunca kullanabilir.
Muayenesi olmayan araçlar ile ilgili olarak bilinmesi gereken önemli noktalar:
1. Yasal Kısıtlamalar: Muayenesiz araçlar yasal olarak sadece özel alanlarda kullanılabilirler. Bunun yanı sıra, bu araçlar trafikte çıkarılamaz.
2. Emniyet Sorunları: Muayenesiz araçlar, emniyet açısından olası problemler taşırlar. Bu nedenle, aracın yeni alıcısına satmadan önce arızaların tespit edilmesi gerekir.
3. Muayene Süresi: Yeni bir muayene yapmak için araca bir süre ayırmalısınız. Bu süre genellikle en az bir hafta sürer.

Sonuç olarak, muayenesiz araç satın almak veya satmak, ciddi bir sorumluluktur. Bu nedenle, aracınızın muayenesinin düzenli olarak yapılmasını ve zamanında yenilenmesini sağlamak, kendinizi ve başkalarını potansiyel tehlikelere karşı korumanın en iyi yoludur.
Ceza Ve İşlem Süreci Neleri İçerir?


Ceza Ve İşlem Süreci Neleri İçerir?

Arabanızın muayene süresi dolarken unutmuş olabilirsiniz ve sonrasında karşınıza oldukça ciddi bir sorunla geldiğinde ne yapmanız gerektiğini bilmiyor olabilirsiniz. Ehliyetinizi uzatmak ya da araç muayenesi hakkında bilgi edinmek için ortalıkta dolanmanızı gerektiren bir ceza süreci ya da sizin için oldukça zahmetli olabilecek bir işlem süreci ile karşılaşmak istemezsiniz. Eğer ceza ve işlem süreci hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, burada size gerekli olan tüm bilgileri sunacağız.

Bir aracın muayene süresi dolarsa, polis memuru aracı durdurduğunda, öncelikle hatırlatma yapmak zorundadır. Altı ayın üzerindeki bir gecikme durumunda, 250 TL para cezası kesilir ve ek dört ayda bir haftada bir polis kontrolü makul sayılır. Eğer hala araç muayenesi yaptırmazsanız, 1,000 TL para cezası ve aracın trafikten men edilmesi gibi bir takım yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.

Bu durumdan kaçınmak için, aracınızın muayene süresini iyi takip edin. Muayene süresinin işlemsel olarak ne zaman başladığına dair birkaç farklı süreç var, bu nedenle bunlar hakkında bilgi edinin ve hangisi size uygulanabilirse onu takip edin. Ayrıca, muayene süresinin dolduğunu unutmamak için, tarih yaklaşıyor diye telefon ya da mail hatırlatmaları isteyin. En son olarak, bir muayene randevusu almak için hızlı bir şekilde harekete geçin; online randevu almak, en hızlı yöntemleri sunan birçok web sitesi ile kolaydır.
Bu durumdan kaçınmak için bazı önemli adımlar şunlardır:
1. Muayene süresinin takibini yapmak: Muayene sürenizi takip etmek için mümkün olan en iyi yolu bulun ve bu işlemi takip edin. Bunu yapmanın birçok yolu var ve hangi yolun size uygun olduğunu belirlemek, daha hassas bir planlama yapmanıza olanak sağlar.
2. Hatırlatmalar istemek: Geçerli bir e-posta adresi ya da telefon numarası bulundurun ve muayene süresinin yaklaşması durumunda size hatırlatma yapılmasını isteyin. Bu, unutmanız durumunda size müdahale edileceği anlamına gelir.
3. Hızlı bir şekilde muayene randevusu almak: Online bir platform üzerinden muayene randevusu almak, araç sahipleri için en hızlı ve en kolay yöntemdir. Bu nedenle, muayene süresinin dolmasına pek de zaman kalmadıktan sonra harekete geçin.
  • Ceza ve işlem süreci, bazı maddi yaptırımların yanı sıra aracın trafikten men edilmesi gibi cezalar da içerir. Bu nedenle, muayene süresi yaklaştığında ve dolmak üzereyken bu durumdan kaçınmak için gerekli önlemleri almak oldukça önemlidir. Unutmayın, muayene sürenizi takip etmek, randevu almak ve doğru bilgileri edinmek, ceza ve işlem sürecini önlemenin en iyi yoludur.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Üye ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Üye ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar